Vysokoškolák v kuchyni

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Óda na droždie

Ako vám malá kockočka môže zachrániť žalúdok

Presne tak. Nie je nič horšie ako zistenie, že nemáte už ani omrvinku chleba a jeden nemenovaný orgán sa zase dožaduje pozornosti. Veľmi nástojčivo a dotieravo.

 

Môžem ďakovať nejakej vyššej sile, že som si pred časom kúpila onú spomínanú zázračnú kocočku droždia, že raz sa možno odhodlám na môj prvý kysnutý koláč. Nestalo sa, padlo za obeť famóznemu celozrnnému, pardon, polozrnnému pečivu. Tvarovo sa síce tomu z obchodu neblížilo.. ale tá chuť! Nič lepšie mi nemohlo napadnúť a preto sa s vami podelím o recept, ktorého som sa držala.

 

Hell, prepáč mi, ale zase jeden z neužitočných receptov pre teba. Sľubujem, že najbližšie už budú nejaké cestoviny :D

 

Teda, budete potrebovať:

  • 325 ml vlažnej vody
  • 1,5 ČL morskej soli
  • 1 PL medu (alebo 1 ČL cukru)
  • 1/2 kocky droždia
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 g hladkej múky T650
  • 250 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (ja som robila z celozrnnej pšeničnej)
  • 2 PL sezamu a ľanu (ten akurát nebol po ruke, vymenila som za tekvicové a slnečnicové semiačka)
  • 1 ČL mletej rasce (aj drvená poslúži)

Do misy dáme vodu, pridáme kvasnice, soľ, med, olej a premiešame, kým sa kvasnice nerozpustia. Pridáme hladkú aj celozrnnú múku, semiačka a rascu.

Vymiesime hustejšie cesto a necháme ho vykysnúť (aspoň hodinu. Ja som sa radšej rozhodla ísť behať, aby ma nepokúšalo ňúriť a šťuchať do neho. Vrátila som sa až o hodinu a pol a nič sa mu nestalo :D)

Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 8 častí a vytvarujeme požadované tvary (rožky, bochníky, trojuholníky..)

Rúru dáme vyhriať na 220°C. Pečivo uložíme na plech s papierom na pečenie. Vrch ešte môžeme posypať sezamom a ľanom. Nezabudnúť pretrieť vajcom alebo mliekom! Inak opadajú (ako mne :D)

Pečieme pri 220°C asi 15 - 18 minút. Mne to trvalo asi 25 minút, pretože našej rúre po minulom fiasku s muffinami nedôverujem a oheň som nechávala radšej na miernejších teplotách.


Kuchyňa | stály odkaz

Komentáre

  1. už nezomrieš od hladu
    ked vieš upiecť túto parádu!!!
    a tá vôňa a tá chuť!!!
    domáce =pozdravené budˇ!!
    dievča-kedˇ je šikovné-pochváli sa neskromne-
    a tak to treba..
    niet nad domáci chleba!!!briošky,rožky,pečivo-aj doma na stole by sa mi to ľúbilo..:-)
    publikované: 09.10.2012 22:13:27 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014