S mojou momentálnou nechuťou pokračovať ďalej v štúdiu astrofyziky treba seriózne niečo robiť. Lebo zbankrotujem. Priberiem. (A to už nehovorím o tom, že ak to takto pôjde celý semester, vyrazia ma zo školy :D)
Namiesto toho, aby som sa zamýšľala nad témou pre diplomku, vypekám. Tak ešte v piatok som experimentovala s celozrnnou múkou a muffinami.
Ingrediencie boli dané:
- 1/2 šálky rastlinný margarín
- 2 jablká
- 1 1/2 šálky múka celozrnná pšeničná
- 1/4 šálky múka celozrnná ovsená (nemala som, nasypala som ovsené vločky)
- 1 ČL prášok do pečiva
- 1/2 ČL sóda bikarbóna
- 1/4 šálky trstinový cukor
- 1 1/2 PL hrozienka
- 1/2 šálky orechy
- 1ČL vanilková esencia (ani tú som nemala, dávala som škoricový cukor, ten mi sedí s jablkami viac)
- 1 šálka mlieko
postup jasný a jednoduchý: Rozpustíme margarín a necháme trochu vychladnúť. Ošúpeme a nastrúhame jablká a pridáme k margarínu. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a cukor. Pridáme hrozienka, orechy, škoricový cukor a aj jablkovú zmes. Nakoniec zalejeme mliekom a miešame, kým nevznikne pevnejšia hmota. Plníme do muffinovej formy asi do 2/3. Pečieme pri 180°C asi 20-30 minút ..
..ale výsledok nezodpovedal očakávaniam. (Chyba bola zrejme spôsobená použitým prístrojom, nesprávne zadanými počiatočnými podmienkami a experimentátorom samotným. Toľko k profesionálnej deformácii, pokračujeme ďalej..) Skrátka, spodky muffín beznádejne prihoreli. Spolubývajúca ma však ubezpečovala, že v tejto nepodarenej rúre sa to deje bežne a stačí, ak očerneté časti zrežem. Tento prístup mi veľmi nevoňal, ale čo sa dalo robiť, suroviny boli drahé na to, aby som koláče len tak vyhodila. Takže putovali pod nôž a po násilnom zákroku vyzerali k svetu.
A čuduj sa svete, nakoniec boli aj chutné. Mne teda chutili a spolubývajúce si tiež pochvaľovali (dúfam, že nie len zo slušnosti).
Za záver pridávam fotodokumentáciu:
Komentáre